Подготовка за семейна фотосесия

3 Февруари 2019г.

Няколко прости правила за сполучлива семейна фотосесия (част 1)

Подготовка за семейна фотосесия

Семейните снимки винаги носят специална атмосфера и енергия. Тези светли, емоционално и в същото време затрогващи спомени, привличат със своята искреност. Семейните снимки - парченца семейно щастие, любов и топли семейни отношения. Блестящи усмивки, нежни прегръдки и целувки, забавление и смях, сълзи от радост и истинско щастие по лицата - това са уникални и скъпи за всеки моменти, които са същината на всеки един семеен албум

За да премине леко една семейна фотосесия и да се получат интересни кадри не е нужно да се импровизира, а трябва предварителна подготовка. Колкото по-внимателно обмислите детайлите, толкова резултатът ще е по-интересен. В тази статия ще ви опиша няколко прости съвета, как да се подготвите за семейна фотосесия.

Къде да се проведе фотосесията?

Сцена за семейна фотография може да се превърне един обикновен хол или любим парк. Фотосесията може да бъде проведена и в студиото ни. Всичко зависи от това през кой сезон е, какво е времето и т.н. Не по-малко важни са сценарият и сюжетът които сте избрали.

Подготовка за семейна фотосесия

Фотосесия сред природата:

Фотосесиите на открито е желателно и дори задължително да се осъществяват при хубаво време. Когато времето е топло и слънчево е удоволствие да се лежи в тревата или да се цамбурка в прохладните води. Есента може да се заровите цялото семейство в жълти и пурпурни листа, а през зимата - заедно да направите снежен човек или да се целите със снежни топки. На фона на красивата природна картина снимките ще са истински, живи и със страхотно настроение. При снимане навън, особено с малки деца, е малко вероятно да се чувствате удобно, когато е студено, мокро и влажно.

Семейна фотосесия в студиото:

 

Ако метеорологичните условия не са подходящи за фотосесия, а и домашната среда не позволява това, най-добрият вариант би бил  семейна фотография в студиото. Там е топло и уютно, ще се чувствате като у дома си, Времето винаги е хубаво и светлината винаги е подходяща. Разполагаме с много декори и можем да създадем разнообразни сцени.

Семейна фотосесия у дома:

Възможно е също така фотосесия във вашия дом или друг интересен интериор. Много по-лесно е да се отпуснете, когато фотосесията се прави в позната обстановка. Особено, ако в семейството има и малки деца или големи животни например. Ако решите, заснемето да се проведе във вашата къща или апартамент, трябва да се помисли за това къде фотографът да разположи осветлението, за да се постигне най-благоприятна светлина. Идеалният вариант за снимане е просторна светла стая, в която ще се чувстват комфортно всички членове на семейството. Не забравяйте, че в деня на снимките, стаите трябват да бъдат чисти, подредени,  всички ненужни неща прибрани, всичко поставено на мястото си. Интериорът на къщата трябва да бъде такъв, че когато разглеждате семейните снимки да ви става приятно, а не да се срамувате да ги покажете на приятелите си :) Идеално допълнение към интериора са свежите цветя - те изглеждат страхотно на снимка.

 


Сценарий за семейната фотосесия

Подготовка за семейна фотосесия

Сценарият за фотосесията трябва да е като малка история, която е измислена предварително заедно с фотографа. Това може да е семейна разходка по улиците на любимия ви град (Стария Пловдив примерно), семеен пикник или просто една красива част от живота на семейството ви - пътуване с куфари, есенна разходка в парка, почивка или съвместна работа (семейно четене, рисуване, готвене на палачинки или вкусна домашно приготвена торта, спортуване, риболов и т.н.). Сценарий за фотосесия може да бъде всяко хоби на вашето семейство.

Помислете за това, което бихте искали да видите на снимките и споделете идеите си с фотографа. След обсъждане на сценария, изберете най-подходящите за снимки дрехи, аксесоари и реквизит. В резултат ще получите уникални семейни снимки с изключителна индивидуалност, характерна за вашето семейство.

Идеалното време за фотосесия

Ако планирате семейни снимки в студио, запазването на час за фотосесията трябва да се съобрази с вътрешните ритми на вашето семейство. А ако имате малко дете, изберете час, когато детето е активно и не се нарушава времето му за сън и хранене.

Ако желаете фотосесия на открито трябва да се съобразим с благоприятните светлинни условия. В есенно-зимния сезон е най-добре в тази част на деня, когато навън е все още достатъчно светло – това е периодът от 10-11, до 15-16 часа. А през пролетта и най-вече през летния сезон е по-добре фотосесията да се планира, когато слънчевата светлина е мека и не е твърде ярка – рано сутрин (от 7-8 до 9:30 часа) или вечер (след 18 часа до залез слънце).

Семейната фотосесия с деца обикновено трае около час, максимум два. По-дълго не е желателно, тъй като малките деца, бързо се уморяват и започват да плачат и капризничат. С по-големи деца, може да се направят и по-продължителни фотосесии, от 3-4 часа.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg